O stavu

Evo jedne priče koja govori o tome koliko je presudno u svim stvarime u životu imati ispravan stav.

Dr Robert Rozental izveo je eksperiment u koji su bile uključene tri grupe studenata i tri grupe pacova. Prvoj grupi studenata dodelio je pacove rekavši im da se radi o neverovatno inteligentnim jedinkama, koji će brzo pronaći izlaz iz lavirinta, drugoj grupi je dodelio pacove za koje je rekao da su prosečne inteligencije, a trećoj grupi je dodelio pacove za koje je rekao da su loši i da verovatno neće pronaći izlaz iz lavirinta.

Sledećih šest nedelja studenti su obavljali eksperimente u u tačno propisanim uslovima za naučno istraživanje. Pacovi iz prve grupe su postigli genijalne rezultate i za vrlo kratko vreme pronašli izlaz , prosečni pacovi , tj. pacovi iz druge grupe su pronašli izlaz i nisu postigli nikakav vremenski rekord. Pacovi iz treće grupe su jako teško pronalazili izlaz i samo po koji bi uspeo.

Ono što je zanimljivo jeste da su svi pacovi bili prosečni pacovi iz istog legla. Razlika u rezultatu je posledica razlike u stavu studenata koji su obavljali eksperimente.

 

Od pamtiveka vuci kolju jaganjce, a nikada nijedno jagnje nije zaklalo vuka; pa ipak je u svetu više jaganjaca nego vukova.

Vladika Nikolaj Velimirović

Pišite nam!

Učestvuj u kafenisanju - svoje tekstove i fotografije šalji na adresu: info@uzkaficu.com