Lajmska bolest

Sezona je krpelja, a sa svakim krpeljom ide strah od lajmske bolesti. Bolest uzrokuje Borelia Burdgoferi koju prenosi zaražen krpelj. Lajmska bolest je neizlečiva i napada... više »

Izabrani lekar

Ovih dana puno je priče o izabranom lekaru. Mane svi znamo i lakše pričamo o njima nego o prednostima. Ovde bi obratili pažnju na smisao i prednosti celog procesa. Naime,... više »

Atletsko stopalo

Iza ovog zanimljivog "sportskog" naziva krije se gljivična infekcija stopala gljivicom  Tinea pedis.Ima je u odeći, čarapama, podovima teretana, bazena, svačionica. Izgled:... više »

Treba li lečiti visok pritisak ako nema simptoma?

Vrlo česta zabluda. Povišen krvni pritisak ima simptome koji smetaju i u tom slučaju pojedinci su svesni da su bolesni pa se i leče. Ali šta je sa grupom onih koji "ne... više »

Dijeta kod dijareje

U slučaju dijereje neophodno je pridržavati se nekih osnovnih pravila ishrane. Ono što je važno naglasiti je izbegavanje masnih,  začinjenih jela, teško svarljive hrane,... više »

Pitali ste: šta znači crna stolica?

Promena boje stolice i te kako može da uplasi.  Ako je stolica crne boje prvo se preispitajte o lekovima koje ste pili. Naime, preparati gvozđa mogu biti uzrok ove pojave.... više »

Slepo crevo

" Operisao je slepo crevo" čujemo cesto.   O čemu se zapravo radi malo ko zna. U ovom tekstu pokušaćemo na jednostavan način objasniti o čemu je reč. Slepo crevo je... više »

Hipertireoidizam

Hipertireoidizam nastaje zbog viška hormona štitne žlezde . U principu svi znamo da štitna žlezda može da oboli ali pitanje je kako uopšte pomisliti da su tegobe vezane za... više »

Gojaznost i indeks telesne mase

Po definiciji označava nakupljanje masnog tkiva iznad normale. Povećana telesna masa kod sportista uzrokovana je povećanom mišićnom masom i ne znači gojaznost. Pokazatelj... više »

S ciljem pred očima i najsporiji napreduju brže nego oni najbrži bez cilja

Gotthold Ephraim Lessing

Pišite nam!

Učestvuj u kafenisanju - svoje tekstove i fotografije šalji na adresu: info@uzkaficu.com