Slepo crevo

" Operisao je slepo crevo" čujemo cesto.   O čemu se zapravo radi malo ko zna. U ovom tekstu pokušaćemo na jednostavan način objasniti o čemu je reč. Slepo crevo je početni deo debelog creva koji ima jedan svoj mali i dosta uži nastavak ili "crvuljak" dužine od 4 do 12 cm a širine olovke. Ono što se u narodu zove upala slepog creva je u stvari zapaljenje crvuljka slepog creva.
Akutni apendicitis ili " slepo crevo" je iako najčešće oboljenje u hirurgiji dosta redak u uzrastu do 4 godine i posle 60. Najšćsce se javlja u drugoj i trećoj deceniji. Pod odredjenim uslovima limfno tkivo zida crvuljka-apendiksa nabuja a kako je ono ionako usko dolazi do njegovog zapušenja, ovo stvara uslove za razvoj zapaljenja, ponekad ako je zapaljenje jače, "slepo crevo" moze da pukne.
Kako bolest počinje? Gubitak apetita pa nejasan bol oko pupka su pocetni simptomi ove bolesti. Za bolom ide nagon za povracćnje ili povraćanje. Telesna temperatura raste do 38 pa cak i do 40 stepeni. Nakon ovog početnog bola oko pupka napredovanjem bolesti bol se seli u predeo
svima poznat u desnoj preponskoj jami. Ovo znaci da je proces napredovao. Ponekad zavisno od položaja crvuljka ovaj bol moe biti u slabinama ili ispod rebara.
Postoje i oboljenja koja liče na upalu slepog creva ali ipak to nisu. To može biti obično "trovanje hranom", upale jajnika, kamen u bubregu a kod dece slične tegobe mogu se javiti i kod obine upale grla ili uha.
Inacče kod starijih tegobe mogu biti potpuno blage što može dovesti do tu da se bolest zakomplikuje. Kod dece su takođe moguća odstupanja od uobičajenog izgleda kliničke slike .
Ono sto je najvažnije zapamtiti je da u slučaju pojave ovakvih tegoba ne treba odlagati odlazak jer blagovremena operacija rešava problem bez posledica.

Komentari

suya26.02.2011. 21:01

ja idem kod lekara vec 5 dana i nemogu da ustanove dali je slepo crevo,le su mi 9.3 kayu nije dali mi lekove a mene boli stomak

Doktor30.07.2010. 17:49

Iako ste naveli da imate tegobe od septembra koje se javljaju periodično i koje ste preglede uradili, niste detaljno opisali karakteristike bola. Više je uzroka bola u stomaku a problem difenecijalne dijagnoze je često težak. Bol hroničnog karaktera u stomaku moze poticati od kamena i peska u bubregu i mokraćnim kanalima. Ponekad ultrazvuk nije dovoljan da otkrije prisustvo kamena već je potrebno uraditi pregled rendgenom. U tom slučaju radilo bi se o bubrežnim kolikama koje se mogu javljati periodično i o čemu će biti dat poseban tekst. Ovom problematikom bave se urolozi. Kako nemamo tacnu informaciju o mestu i karakteru bola možemo samo nagađati. Na primer na levoj strani "donjeg stomaka" mogu da budu bolovi porekla od debelog creva. Zato bi bilo važno da znamo imaju li bolovi kakve veze sa pražnjenjem creva i vrstom hrane. Bilo bi važno znati je li bol oštar, kao ubod nožem pa se postepeno smanjuje i ponovo javlja i koliko traje ovakav napad. Ako je bol takav trebalo bi znati gde počinje i kuda se širi. Bol može biti i tup. Bol u stomaku može biti lokalizovan u predelu pupka ili pored njega, ispod rebara više levo ili desno itd... Sve svemu, dobro bi bilo da nam kažete gde je tačno lokalizovan bol, da li je praćen mučninom i povraćanjam, kakva je stolica, kako mokrite, ima li peckanja, bola pri mokrenju ili učestalog mokrenja. Javljate li se u situacijama bola lekaru ili bol prodje sam ili eventualno uz neku tabletu. Trebali bi znati kakav je ginekološki status... Zajedno sa ovim informacijama koje ste dali mogli bi krenuti dalje da vidimo šta je u pitanju.

Anja16.07.2010. 01:49

Imam jedno pitanje...ja od septembra imam tegobe koje se javljaju periodicno,,,sad su mi se opet pojavile..bila sam i na ultrazvuku jajnika i celog gornjeg abdomena i bubrega sve je u redu,vadili mi krv leukociti u redu..a ono i dalje boli..ne znam vise sta da mislim o cemu se radi..ocajna sam..:(

Voda se može upotrebiti za električnu vodenicu, ali i za potop sveta.

vladika Nikolaj Velimirović

Pišite nam!

Učestvuj u kafenisanju - svoje tekstove i fotografije šalji na adresu: info@uzkaficu.com