Lactulose (Laktuloza) sirup

Laktuloza je sirup za lečenje opstipacije. Koristi se kada se promene u ishrani ne odražavaju na ovaj problem. Trudnice takođe mogu da ga koriste, ali obavezno uz konsultaciju... više »

Nitoglicerin, u spreju ili tabletama?

Nitroglicerin je lek koji je odlično poznat srčanim bolesnicima. Proizvodi se u različitim oblicima a lingvalete, tablete koje se stavljaju pod jezik donedavno su bile... više »

Različita imena za isti lek - Ramipril

Ramipril je lek iz grupe lekova protiv visokog krvnog pritiska. Spada u grupu ACE inhibitora koji osim što spuštaju pritisak, u malim dozama se daju u terapiji srčane... više »

Različita imena za isti lek - Amlodipin

Amlodipin je lek koji se proizvodi u tabletama od 5 i 10 mg. Najčešće propisivane su tablete od 5 mg . Koristi se u lečenju visokog pritska kao dopuna terapiji onda kada... više »

Različita imena za isti lek - Uvod

U današnje vreme poplave novih farmaceutskih proizvoda karakteristična je pojava sličnih proizvoda i/ili lekova iste namene kao i potpuno istih lekova i proizvoda različitog... više »

Prekida li se uzimanje lekova protiv visokog pritiska?

Postoji više grupa lekova protiv visokog pritiska.  Svi oni služe da regulišu krvni pritisak koji je do tada bio povišen i da spreče ponovni skok pritiska. Mnogi su u... više »

Kako se pije lek: Ciprocinal

Ciprofloksacin-Ciprocinal-Marocen. U pitanju je antibiotik širokog spektra dejstva iz grupe fluorohinolona koji uspešno leči komplikovane urinarne, ginekološke , respiratorne... više »

Kako se pije lek: preparati gvožđa

Preparati gvozđa koji se uzimaju radi korekcije anemije piju se obično pre jela i tad je resorbcija najbolja. Ipak ponekad ovi preparati izazivaju bolove u stomaku pa je moguće... više »

Kako se pije lek: Dovicin

Dovicin je lek koji ne bi trebalo uzimati sa mlekom i mlečnim proizvodima jer mu umanjuju dejstvo.   više »

Kako se pije lek: Eutiroks

Eutiroks i drugi preparati za nadoknadu hormona štitne žlezde uzimaju se obavezno pre jela. U slučaju uzimanja leka posle jela ili pića izostaje resorbcija i delovanje leka.... više »

Ljubav je staklo koje se lomi ako ga čovek primi suviše nesigurno ili suviše čvrsto.

Ruska poslovica

Pišite nam!

Učestvuj u kafenisanju - svoje tekstove i fotografije šalji na adresu: info@uzkaficu.com