Nitoglicerin, u spreju ili tabletama?

Nitroglicerin je lek koji je odlično poznat srčanim bolesnicima. Proizvodi se u različitim oblicima a lingvalete, tablete koje se stavljaju pod jezik donedavno su bile najzastupljenije na našem tržištu a i upotrebi. Nitroglicerin kao takav je imao jednu manu, jednom otvorenu bočicu moglo se neko vreme koristiti a onda su lingvalete vezivale vlagu iz vazduha i postajale neefikasne. Zbog toga su se bacale neiskorištene, neispravne tablete za "pod jezik".
Već duže vreme nema Nitroglicerina u malim staklenim bočicama a umesto njega propisuje se nitroglicerin u obliku spreja. Ovakav Nitroglicerin ima 200 doza, iskoristljivost je potpuna - nema bacanja, a upotrebljava se tako što ga "špricnemo" jednom pod jezik. Ovo je isto kao jedna tabletica pod jezik. Cena Nitrolingual spreja je nešto više od 600 dinara a ako je na recept doplata je oko 400 dinara.
Sad, većina ima zalihe lingvaleta i dosta se teško prihvata ova promena, delom i zbog sumnje u efikasnost ovog oblika leka. Verujemo da će ova neopravdana sumnja iščeznuti zajedno sa zalihama.

Što više slasti to je manje slatko, što više gorčine to je manje gorko.

vladika Nikolaj Velimirović

Pišite nam!

Učestvuj u kafenisanju - svoje tekstove i fotografije šalji na adresu: info@uzkaficu.com