Nitoglicerin, u spreju ili tabletama?

Nitroglicerin je lek koji je odlično poznat srčanim bolesnicima. Proizvodi se u različitim oblicima a lingvalete, tablete koje se stavljaju pod jezik donedavno su bile najzastupljenije na našem tržištu a i upotrebi. Nitroglicerin kao takav je imao jednu manu, jednom otvorenu bočicu moglo se neko vreme koristiti a onda su lingvalete vezivale vlagu iz vazduha i postajale neefikasne. Zbog toga su se bacale neiskorištene, neispravne tablete za "pod jezik".
Već duže vreme nema Nitroglicerina u malim staklenim bočicama a umesto njega propisuje se nitroglicerin u obliku spreja. Ovakav Nitroglicerin ima 200 doza, iskoristljivost je potpuna - nema bacanja, a upotrebljava se tako što ga "špricnemo" jednom pod jezik. Ovo je isto kao jedna tabletica pod jezik. Cena Nitrolingual spreja je nešto više od 600 dinara a ako je na recept doplata je oko 400 dinara.
Sad, većina ima zalihe lingvaleta i dosta se teško prihvata ova promena, delom i zbog sumnje u efikasnost ovog oblika leka. Verujemo da će ova neopravdana sumnja iščeznuti zajedno sa zalihama.

Ima često i više plemenitosti da neke istine prećutimo nego da ih otvoreno kažemo

Jovan Dučić

Pišite nam!

Učestvuj u kafenisanju - svoje tekstove i fotografije šalji na adresu: info@uzkaficu.com