Neka vaš osmeh zablista prirodnim sjajem

Zdravi zubi i njegovane usne su jedan od simbola ljepote. Sa ova dva prirodna preparata to možete lako postići ukoliko se odlučite da ih sami napravite.

Balzam za ispucale usne

Ovaj balzam obnavlja vaše usne jer sadrži shea maslac i razna eterična ulja. Ulje sandalovine daje odličan miris za koji se u Indiji smatra da je kao Ganeša, sveti slon - spor i veoma moćan. Prema tome on odgovara  temperamentnim osobama dok mirniji tipovi ne vole ovaj miris, ali u kombinaciji sa ostalim uljima dobićete divan miris balzama pogodan za svakoga.

Potrebno vam je:
2 kašičice shea maslac (to je proizvod drveća koje prirodno raste u tropskoj Africi - shea drvo ili karite drvo)

10 kapi jojoba ulja
4 kapi arganovim uljem -ulje biljke drvo života porijeklom iz Maroka
1 kap eteričnog ulja sandalovine

Rastopiti shea maslac tako što ćete ga prebaciti u staklenku ,polako topiti u  šerpici na pari. Izvadite posudu iz šerpice, dodajte ulje jojobe i arganovo ulje. Promiješate gnječilicom ili kašikom. Dok je još toplo, dodajte eterično ulje sandalovine. Neka se ohladi i zatvorite teglu da maslac ponovo dobije čvrstinu. Ovo se može praviti i sa običnim maslacem sa tim da nećete dobiti onaj specifičan miris cimeta kakav ima shea maslac.

SVOJSTVA
Eterično ulje sandalovine ima uticaj na ozdravljenje ispucalih usana. Shea maslac ublažava bol koji nastaje prilikom pucaja usana. Sadrži velike količine nezasićenih masnih kiselina, te vitamine A i E, pa je izuzetno djelotvoran  kod regeneracije stanica kože. Ovo je zbog toga što sadrži cimentnu kiselinu koja mu daje i specifičan miris. On ima UV filter koji će vas zaštiti od sunca. Arganovo ulje je bogato vitaminom E, odlikuje se svojstvima za regeneraciju, dok je jojoba ulje dosta hranjivo.

Prirodna pasta za zube

 

Potrebno vam je:

1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica caolio (takođe se naziva bijela glina)

1 kašika aloe gela

2 kapi eteričnog ulja geranija

2 kapi eteričnog ulja mente

2 kapi eteričnog ulja čajevca


Pomiješajte u zdjeli kaolina (bijelu glinu) sa sodom bikarbonom. Dodaj gel od aloe vere i eterična ulja, zatim promiješaj smjesu kašikom. U ovom trenutku ćete dobiti tijesto koje možete staviti u staklenku. U vrijeme korištenja, željeni iznos uzeti s čistom lopaticom, staviti na četkicu za zube i - što je najvažnije - uvijek dodati malo vode. Ako ne možete pronaći kaolina (koji je lako naći u apotekama) možete koristiti samo sode bikarbone i aloe vera gel.

SVOJSTVA
Bikarbonat djeluje na čišćenje i izbjeljivanje zuba. Aloe vera umiruje desni i ova smjesa zgušnjava te daje pasti dovoljnu čvrstinu. Eterična ulja daju ugodan okus, čisti zrak, igra ulogu antiseptika i toniranja desni. Eterično ulje geranija jača imunitet, sprječava razmnožavanje raznih vrsta gljivica. Pelargonije ili geranije su grmolike zimzelene biljke. Glina isušuje sluzokožu bronhija pa je zbog toga odlična za pročišćenje disajnih puteva. Ovaj proizvod, zbog gline ne bi trebalo koristiti duže od 15-20 dana. Taman koliko će vam trebati da potrošite jednu dozu, pa napravite pauzu od nekoliko mjeseci i ponovo koristite ovu prirodnu pastu. Pomoću nje izbjelićete izube i regenerisati desni.

Zablistajte prirodnim sjajem uz ove preparate. Neka vaš osmjeh širi pozitivnu energiju i istakne vašu prirodnu ljepotu.

Autor: Ana Savić

Ana je  blogerka i autorka iz Beograda. Uživa u pisanju i kreativnim poslićima. Trenutno radi kao freelancer za brojne websajtove. Studira i živi u Beogradu, ima 22 godine. Smatra da i posao mora biti zadovoljstvo i da se svemu mora prići sa ljubavlju. Voli putovanja, DIY (uradi sam), stripove i knjige, te naučnu fantastiku. Pored toga uvijek teži da napredijue u oblasti jezika, učestvujući na različiztim kursevima i seminarima.  Saradnik je na stranici: http://kakonapraviti.net/ Anu možete pratiti ako je dodate na Google+.

 

 

Drugi će prema tebi postupati onako kako postupaš prema samom sebi.

Martin Rut

Pišite nam!

Učestvuj u kafenisanju - svoje tekstove i fotografije šalji na adresu: info@uzkaficu.com