Kruščica na Rzavu

Često maštamo o dalekim destinacijama zaboravljajući da nam se nadomak kuće nalaze delići raja. Puna ih je Srbija.

Ovo je kratak i neobičan putopis, jer će osim opisa jednog mesta uže Srbije sadržati i detaljan opis jednog jela iz tog kraja, a taj će opis zauzeti pola putopisa:)

 

 

Kruščica se nalazi na nekih dvadeset kilometara od Arilja, na obalama reke Rzav, jedne od najčistijih reka Srbije. Oko podne smo krenuli brdovitim i krivudavim putem uživajući u zelenilu koje se pruža sa obe strane puta. Jednim delom puta smo uživali i u pogledu na Rzav i njegove brižljivo uređene plaže.

Kruščica je selo, ni po čemu specijalnom poznato, osim po prirodi od koje zastaje dah, a koje meštani nisu ni svesni jer svakodnevno uživaju u njoj. Postoji još jedna stvar po kojoj ljudi pamte ovo selo, a to je riblji restoran koji poseduje i ribnjak pastrmke, i u kome možete jesti specijalitet tog kraja, a to je pastrmka spremana na tanjiračama.

Ovde se pastrmka prži na svinjskoj masti, prethodno uvaljana u brašno i začine, pa je hrskava spolja i mekana iznutra, savršenstvo ukusa. Uz ribu se služi krompir salata, savršeno začinjena i tanko isečena. Restoran je u fazi renoviranja, pa morate ljubazno da zamolite domaćine da vam serviraju ručak u bašti restorana. Bašta je smeštana između ribnjaka i reke Rzav, i nalazi se u prirodnoj hladovini jer je odmah do Rzava brdo obraslo gustom šumom. Uživali smo u žuboru vode i ukusu hrane, u ovom nesvakidašnjem ambijentu.

Na povratku smo prošli pored nekoliko plaža - «Bosa noga», «Žuta stena» i «Green beach», poznatija kao Branova plaža, gde smo odlučili da svratimo i ne propustimo plivanje u jednoj od najčistijih voda u Srbiji. Što se nas tiče, niko od nas nikada nije plivao u čistijoj vodi, stekli smo utisak da se može i piti. Kasnije smo se raspitali i saznali da se u ovu reku ne ulivaju nikakve zagađene vode pa je zato Rzav tako čist.

Pa eto, ukoliko ovog leta nemate vremena za duže i udaljenije putovanje, nećete ništa manje uživati ako odlučite da nekoliko dana provedete u Arilju i njegovoj okolini.

 

Komentari

kruscicani02.09.2010. 08:37

Za ovakav izuzetno kvalitetan tekst,imate besplatan meni na terasi restorana u popodnevnim satima,kad sunce pada iza brda.

Morate ili promeniti  snove ili ojačati veštine.

Jim Rohn

Pišite nam!

Učestvuj u kafenisanju - svoje tekstove i fotografije šalji na adresu: info@uzkaficu.com