Pasulj u zemljanom loncu

Da li ste se ikada zapitali u čemu je tajna čarobnog pasulja koje spremaju naše bake? Da li je tajna u babi ili u loncu? :)

Pa u jednom i drugom. Ali ako imate dobar lonac i pravi recept, bićete bliže savršenstvu, iako ste još uvek neiskusni u kuvanju, ni blizu kao Vaša baka.

Potrebno je:

zemljani lonac ili šerpa sa poklopcem,

300 g pasulja,

300 g suvih kostiju

300 g crnog luka

svinjska mast

jedna sveža ili sušena crvena paprika

lovorov list

so, biber, aleva paprika, biljni začin.

Ukoliko ste tek kupili zemljani lonac, neophodno je da ga pripremite za kuvanje na sledeći način: operete lonac hladnom vodom, zatim ga podmažete svinjskom mašću po dnu i unutrašnjim zidovima i pečete u rerni na 250 stepeni nekih pola sata. Nakon toga, operete lonac.

Pasulj potopite u hladnu vodu i ostavite da prenoći, kako bi nabubrio. Zatim ga operete pa stavite da se kuva. Kada proključa, prospete vodu iz šerpe i nalijete pasulj novom, vrućom vodom. U šerpu (lonac) dodate sitno iseckan crni luk, prethodno oprane suve kosti, crvenu papriku, lovorov list i poklopite. Kuvate na laganoj varti (negde na 1,5 do 2, ukoliko vam prekidač na šporetu ima pozicije od 1 do 3), nekih 3 sata, uz povremeno mešanje. Ukoliko ste prvobitno u šerpu sipali dovoljno vode, nije potrebno dolivati tokom kuvanja.

Kada je pasulj kuvan, sklonite ga sa vatre i postepeno uz mešanje dodajte zapršku. Zapršku pripremite na tradicionalan način: kašika masti se rastopi u tiganju, potom u mast dodajte kašiku brašna, pa kad požuti, uz stalno mešanje, dodajte i kašiku aleve parike, slatke tucane i kašičicu ljute.

Vratite šerpu na ringlu još par minuta i pasulj je gotov.

Skoro kao bakin :)

 

Od novog jada stara bol će proći.

Šekspir

Pišite nam!

Učestvuj u kafenisanju - svoje tekstove i fotografije šalji na adresu: info@uzkaficu.com