Suve punjene paprike

Ovo je tradicionalno srpsko jelo, naročito se sprema na jugoistoku Srbije, u okolini Leskovca, koji je i najpoznatiji po proizvodnji paprike.

Potrebno je deset suvih crvenih paprika, možete ih kupiti očišćene i spojene u tzv. vezu, a možete ih kupiti i neočišćene na vencu. Lakša je svakako varijanta veze pa ću prema tome i napisati recept. Takođe je potrebno dve šolje pirinča, dve glavice crnog luka, jedan praziluk, jedna velika šargarepa, ulje, lovorov list, vegeta, so, biber i nekoliko krompira.

Pre svega suvu papriku potopiti u mlaku vodu i držati je tako nekih tridesetak minuta tako da omekša i bude spremna za punjenje.

Na ulju izdinstati crni luk, praziluk i šargarepu. Na ulju ne treba štedeti, treba da bude sve fino i sočno. Pirinač obariti al dente pa ga propržiti sa povrćem, kratko, kad je povrće već gotovo. Začiniti solju, sušenim belim lukom, biberom, vegetom.

Puniti paprike i zatvarati ih kolutom krompira. Slagati ih u zemljanu šerpu i to sa vrhovima u centru kruga, kao na slici. Ukoliko je šerpa velika, ostatak prostora popuniti komadima krompira. Naliti papriku vodom i uljem, tako da ogrezne. Ulja je dovoljno jedan decilitar dok vode treba dosta sipati. Ubaciti nekoliko listova lovora i ubaciti poklopljeno u rernu zagrejanu na 200 stepeni i peći sve dok sva voda ne ukrčka. Otklopiti i zapeći još desetak minuta.

Služiti uz sir i hleb.

Prijatno! :)

Autor: Z.S.

Ne želeći ništa, posedujemo sve.

Ipolito Nievo

Pišite nam!

Učestvuj u kafenisanju - svoje tekstove i fotografije šalji na adresu: info@uzkaficu.com