Anemija kod dece

Anemija ili malokrvnost je stanje nedostataka crvenih krvnih zrnaca. Parametri koji nam govore o postojanju anemije su koncentracija hemoglobina i broj eritrocita. Osim ovih opšte poznatih vrednosti lekari prate i hemtokrit, srednju vrednost zapremine eritrocita, gvozdje u serumu, rezerve gvozdja u depoima gvozdja itd. Vrednosti hemoglobina i ostalih parametara su veoma varijabilne u detinjstvu. Tako je kod dece od 12 do 18 godina srednja vrednost hemoglobina 140 a donja granica 120. U uzrastu od 2 do 12 godina donja vrednost (odnosno vrednost kad bi trebalo pristupiti uzimanju preparata gvozđa) je 115, dok su kod manje dece i ove vrednosti manje. Za uzrast od 6 meseci do 2 godine donja granica hemoglobina je 105. U hroničnim infekcijama krvna slika je lošija, takođe, smatra se da je krvna slika u akutnim (kratkotrajnim, prolaznim) infekcijama nešto gora.
Do anemije može doći zbog smanjenog stvaranja ili povećane razgradnje eritrocita kao i zbog gubitka krvi. Jedan od najčešćih uzroka anemije je nedostatak gvozđa. Gvozđe se apsorbuje u tankom crevu odakle ga belančevine plazme prenose dalje. Najveći deo gvozđa koristi se za ugradnju u hemoglobin a ostatak ide u rezerve. Feritin je protein plazme odakle se gvozđe lako oslobađa dok se iz hemosiderina oslobađa tesko. Količina gvozđa u organizmu pretežno zavisi od apsorpcije iz hrane.
Gvozđe dete dobija od majke još u toku trudnoće, tako da je ishrana trudnice vrlo važan činiliac u krvnoj slici bebe. Potrebe za gvozđem u toku rasta i razvoja su najveće u prvoj godini života. Zato se u okviru savetovališta za bebe rutinski kontroliše krvna slika i u slučaju potrebe pristupa nadoknadi. Drugi period uvećanih potreba za gvozđem je pubertet, posebno kod devojčica.
Gvozđe iz majčinog mleka je izuzetno iskoristljivo, što ne važi za gvozđe iz kravljeg mleka. Zato se u ishrani beba do 6 meseci u slučaju nemogućnosti dojenja preporučuju adaptirana mleka obogaćena dovoljnom količinom gvozđa. Najviše biološki iskoristljivog gvožđa ima u mesu, a razlike između vrsta mesa su beznačajne. Vitamin C povećava apsorbciju gvozđa iz hrane, a tatnin iz čaja ometa. U povrću ima dosta gvozđa ali ga je teško iskoristiti.
Postoji više uzroka nedostatka gvozđa (crevni paraziti, krvarenja), međutim najvažniji uzrok je nedovoljan unos.
Nadoknada gvozđem je u obliku raznih preparata gvozdja a traje 3-5 meseci.

 

Ko prijatelja tumači i analizira, taj ga ne voli

Jovan Dučić

Pišite nam!

Učestvuj u kafenisanju - svoje tekstove i fotografije šalji na adresu: info@uzkaficu.com