Streptokokni tonsilofaringitis - upala grla

Streptokok normalno može da kolonizuje sluzokožu gornjeg dela respiratornog trakta (ždrelo, nos) a da ne daje infekciju. Tada imamo zdrave kliconoše koji mogu ugroziti ostale ili sami oboleti. Infekcija se prenosi kapljičnim putem pa su deca u kolektivima najugroženija.

Ipak treba naglasiti da deca do tri godine retko kad obolevaju od Streptokoknog tonsilofaringitisa (upale ždrela). Nisu sve upale grla Streptokokne, naime većina je virusna. Ono što je opasno je to da beta hemolitički Streptokok grupe A može biti izuzetno opasan i napasti zglobove (prolazno), bubrege (moze da ostavi posledice iako je u većini slučajeva prolazno) i srce, i tako dovede do razvoja srčanih mana. Zato je izuzetno važno ispravno lečenje Streptokonog tonsilofaringitisa. Najčešće se primenjuje penicilin ili cefalosporini a najvažnije je da lečenje traje deset dana. Inače za Streptokonu upalu grla je karakterističan pored "crvenog" grla, bol pri gutanju i odsustvo kijavice, slina, kaslja..

 

 

Takođe, gnojne angine su Streptokokne a moguća je i Streptokona upala ždrela posle operacije krajnika. Upale ždrela sa puno slina i kašlja najčešće su virusne,  ređe daju bol pri gutanju, mada i u tim slučajevima treba postojati oprez.

Život nam vraća samo ono što mi drugima dajemo

Ivo Andrić

Pišite nam!

Učestvuj u kafenisanju - svoje tekstove i fotografije šalji na adresu: info@uzkaficu.com