Aromaterapija

 

Aromaterapija je stara oko 6000 godina a koristile su je i drevne civilizacije Indije, Egipta i Kine. Egipćani su koristili ulja iz aromatičnih biljaka u medicinske, kozmetičke i u svrhe balzamovanja.

 

Danas znamo da korišćenje eteričnih ulja stimuliše um i telo. Svako eterično ulje sadrži svojstva koja mogu da imaju suptilne efekte na um, telo i emocije.

 

Postoje mnoga eterična ulja, a najčešće se koriste bergamot, kardamom, čempres, limunski eukaliptus, slatka mirođija i pepermint.

 

Ulje bergamot se koristi na klinikama za lečenje depresije. Umirujuć je, osvežavajući i smirujući. Pomaže kod nesanice, oslobađa od stresa i pomaže da se izborite sa nervozom. Smanjuje osećaj bola u telu. Trebalo bi izbegavati izlaganje suncu pošto se nanese ili utrlja na kožu.

Kardamom je svež i pikantan. Podstiče koncentraciju, iskrenost, poverenje i smelost. Kardamom pomaže da se pročisti težak kašalj i ublažava prehladu.

Za čempres se kaže da stimuliše cirkulaciju kože pa se zbog toga koristi kod mešovite masaže kako bi se zategli mišići tela. Takođe je jako koristan kod celulita, upaljenog grla, proširenih vena, grčeva mišića, reumatizma, artritisa, stresa i nervne napetosti. On takođe proizvodi osećaj sreće kod slučajeva besa i tuge.

Limunski eukaliptus je ublažujuće i smirujuće ulje sa jakim sedativnim efektom, limunski eukaliptus se koristi za bolove u mišićima i zglobovima, protiv upala i grčeva. Pored toga, takođe je moćan antiseptik, koristiti se za atletsko stopalo i protiv gljivičnih infekcija.

Slatka mirođija ima miris koji je topao i malo sladak. Koristi se za probavne, stomačne probleme i mučninu. Ovo ulje takođe pomaže telu i umu da ostanu smireni i da se oslobode stresa i napetosti. U Indiji, seme mirođije se nudi posle jela, pošto se zna da pomaže kod varenja.

Pepermint se koristi za veliki broj problema kao što su mučnina, loše varenje, glavobolje, problem s jetrom i upalom. Pošto je pepermint protiv grčeva, koristi se kod masaže sportskih povreda. Stimuliše um i obezbeđuje mentalnu koncentraciju i memoriju. Trudnice u prvom trimestru, mala deca i osobe sa visokim krvnim pritiskom bi trebalo da izbegavaju pepermint. Udahnite ulje peperminta pre treninga da podignete raspoloženje i smanjite osećaj umora.

Naravno, ovo su samo neka od eteričnih ulja koja se koriste u aromaterapiji. Prema svojim potrebama izaberite odgovarajuće ulje i isprobajte ovu prastaru metodu opuštanja i lečenja.

Autor: Z.S.

Fotografija preuzeta sa: http://www.sarasotahealthplex.com/massage.php#view

 

 

 

 

 

Čovek koji čeka da mu pečena patka sleti u usta mora da čeka vrlo, vrlo dugo

Kineska poslovica

Pišite nam!

Učestvuj u kafenisanju - svoje tekstove i fotografije šalji na adresu: info@uzkaficu.com