Trudnički šećer

Drage moje, ovde ću u nekoliko redova pokušati da vas umirim ukoliko pripadate grupi trudnica kojima je dijagnostikovan gestacioni dijabetes ili laički rečeno - trudnički šećer.

 

Pre svega, primetićete da se u poslednje vreme sve više trudnica žali da ima ovu dijagnozu. Da li je razlog tome promena životnog ritma i stresan način života ili je nešto drugo u pitanju?

Naime, tek počev od par godina unazad, svaka trudnica prolazi rutinsku kontrolu zvanu test opterećenja ili OGTT, gde se ustanovljava da li trudnica ima ili nema povišene vrednosti šećera. Ranijih godina ovih rutinskih kontrola nije bilo pa možemo zaključiti da žene jednostavno nisu znale da spadaju u ovu grupu te je vrlo moguće da se broj trudnica sa ovom dijagnozom u stvari nije ni povećao.

Važno je da znate da je trudnički šećer u najvećem broju slučajeva prolaznog karaktera, tačnije da prolazi nakon porođaja, što će se ustanoviti nakon redovne kontrole.

Takođe, često ćete čuti da se bebe trudnica koje imaju trudnički šećer nazivaju džinovima na staklenim nogama što bi značilo da su ove bebe velike i teške preko 4,5 kg a nešto osetljivije na bolesti od drugih beba. Nemojte se plašiti da će vaša beba preterano porasti i biti osetljivija - to se neće dogoditi ukoliko se pridržavate saveta lekara, bilo da vam je prepisana dijeta ili čak insulin. Ukoliko vodite računa i redovno kontrolišete šećer, vaša beba će biti onakva kakva bi bila i da vam ova bolest nije dijagnostikovana.

Dakle, bez slatkiša i sokića, kao i masnih sireva, belog brašna i masnog mesa, i nema brige ni za vas ni za vašu bebu.

Autor: Z.S.

Fotografija preuzeta sa sajta: http://www.the-early-pregnancy.com

 

Mnogi greše iz straha da ne pogreše

Lessing

Pišite nam!

Učestvuj u kafenisanju - svoje tekstove i fotografije šalji na adresu: info@uzkaficu.com