Gojaznost i indeks telesne mase

Po definiciji označava nakupljanje masnog tkiva iznad normale. Povećana telesna masa kod sportista uzrokovana je povećanom mišićnom masom i ne znači gojaznost. Pokazatelj... više »

Bronhiolitis

Disajni putevi se od traheje granaju u glavne bronhe pri čemu se svaka prethodna grana deli u dve grane. U prvih pet grananja zidovi ovih disajnih puteva sadrže hrskavične... više »

Kako se pije lek: preparati gvožđa

Preparati gvozđa koji se uzimaju radi korekcije anemije piju se obično pre jela i tad je resorbcija najbolja. Ipak ponekad ovi preparati izazivaju bolove u stomaku pa je moguće... više »

Cenzura na misli

Poznata su pravila zdravlja. Umerena ishrana, lagane vežbe, šetnja na svežem vazduhu, 8-časovni san... Ali uz sve to najvažnije je poraditi na svojim mislima i načinu... više »

Narodni lek protiv kašlja

Kašičicu ulja i kašičicu meda zagrejati, toliko da ne bude vruće kada kapne na dlan.Pavlovićevom mašću namazati leđa i grudni koš deteta, pa preko toga razmazati... više »

Streptokokni tonsilofaringitis - upala grla

Streptokok normalno može da kolonizuje sluzokožu gornjeg dela respiratornog trakta (ždrelo, nos) a da ne daje infekciju. Tada imamo zdrave kliconoše koji mogu ugroziti ostale... više »

Anemija kod dece

Anemija ili malokrvnost je stanje nedostataka crvenih krvnih zrnaca. Parametri koji nam govore o postojanju anemije su koncentracija hemoglobina i broj eritrocita. Osim ovih... više »

Kako se pije lek: Dovicin

Dovicin je lek koji ne bi trebalo uzimati sa mlekom i mlečnim proizvodima jer mu umanjuju dejstvo.   više »

Kako se pije lek: Eutiroks

Eutiroks i drugi preparati za nadoknadu hormona štitne žlezde uzimaju se obavezno pre jela. U slučaju uzimanja leka posle jela ili pića izostaje resorbcija i delovanje leka.... više »

Kako se pije lek: Hemomicin

Hemomicin je lek kojem prisustvo bilo kakve hrane ili tečnosti otežava resorbciju. Iz tog razloga Hemomicin se uzima ili jedan sat pre ili dva sata posle obroka. više »

Lud je samo onaj čija se ludost ne poklapa sa ludošću većine

Beket

Pišite nam!

Učestvuj u kafenisanju - svoje tekstove i fotografije šalji na adresu: info@uzkaficu.com